Geplaatst op Geef een reactie

EANSKE Fresh Beer Bottle

EanskeFreshBeerBottle_Enschede_Hengelo

Eanske Fresh Beer Bottle (EFBB)

De EANSKE Bierbouwerij uit Enschede begint met een nieuw concept de “Fresh Beer Bottle”! Dit is kneiter vers bier uit de lagertank. Je hebt het bier eerder dan het in de winkels staat.

Wij als HEANGLER bier&wijn kunnen nu ook als verdeler de “Fresh Beer Bottle’s” aanbieden aan onze Hengelose klanten. Je koopt bij ons een 75 cl beugelfles, de “Eanske Fresh Beer Bottle”. Na de aankoop is de fles jouw persoonlijke eigendom. De eerste keer is de fles uiteraard gevuld met bier. Zodra de fles leeg is, spoel je deze om met heet water en bewaar je deze. Zodra er weer vers bier is bij Brouwerij Eanske (en laten we hopen dat dat regelmatig is) lever je de fles bij ons in (of bij de brouwerij) en zorgen wij dat deze weer gevuld wordt. Dat vullen gebeurt op “Fresh Beer Friday”. Diezelfde dag in de middag (tot begin van de avond) kun je de fles weer ophalen in onze winkel.

Wil jij ook zo’n mooi , herbruikbare, “Eanske Fresh Beer Bottle”? Vul dan ons contactformulier in of Klik HIER voor meer informatie.

Geplaatst op Geef een reactie

Eindelijk, het brouwen van onze eerste IPA

Het brouwen van ons eerste biertje en wat hier aan vooraf ging !

Jarenlang was het plan om te beginnen met het brouwen van bier. Begin jaren negentig, tijdens mijn Deventer studententijd, het “Groot Zelf Bier Brouw Boek” van Jan van Schaik aangeschaft. Direct tot de laatste bladzijde gelezen maar het bleef toen helaas bij lezen en het verantwoord nuttigen van de bekende speciaalbieren als Palmpjes en de Koninckjes. Na wat jaren vertoefd te hebben op de Hogere Landbouwschool kwam ik nu als bouwkundige projectleider terecht in de voedingsindustrie. Diverse brouwerijen als Grolsch, Gulpener, Budel’s, Brand en dergelijke van binnen mogen aanschouwen. Machtige dampende ketels waar de heerlijkste gele rakkers werden gecreëerd. Een ondoorgrondelijk proces waarbij met relatief eenvoudige grondstoffen als (bron)water, gerstemout en gist dit mogelijk werd gemaakt.

IPA bierbrouw navulverpakking

Menigeen houdt van een heerlijk verkoelend biertje op zijn tijd, echter ik wilde dit nog steeds op kleine hobby schaal eens zelf doen. Het kwam er helaas nooit van. Een jaar of tien geleden wel begonnen met wijn maken van Marechal Foch druiven uit eigen tuin. Niet de lekkerste wijnen maar vergelijkbare toepassing van vergisting en hygiëne zoals ook benodigd bij bierbereiding. Mijn verlangens om bier te brouwen werden sterker. Toentertijd lid geworden van het TwentseBierBrouwersGilde HAB in Hengelo, echter tot op heden nog nooit een maandelijkse Gildeavond bezocht! Eind augustus was ik bij de HEMA en zag daar een navulverpakking van een IPA (Indian Pale Ale) brouwpakket. Dus geen compleet “hardware” pakket met gistingsfles, waterslot en dergelijke die je ook kunt aanschaffen, maar alleen de grondstoffen. Dit pakket voor €15,– aangeschaft en het zelf bierbrouwen kwam nu echt dichtbij. Op 17-09-2019 brak de dag aan van het échte bierbouwen! In dit review vertel ik mijn eerste ervaring.

Het HEMA brouwpakket.
In de IPA navulverpakking bevinden zich 1kg mout, gist, zakje reinigingsmiddel en Hop van de rassen Cascade en Nuggets. Het betreft geen hopbloemen maar geperst als pellets (brokjes). Er is geen handleiding bijgevoegd maar deze kun je eenvoudigweg downloaden op de site van de Brooklynbrewshop. Dit is de leverancier van de HEMA brouwpakketten. Het gehele pakket is een recept voor circa 3,8 liter (1 gallon) IPA bier.

Navulverpakking Hema IPA bier brouw mix

Het bierbrouwen
Aan alleen een navulverpakking heb je natuurlijk niet voldoende om bier te brouwen. Hiervoor heb je o.a. een thermometer, zeef, maatbeker, gistfles/vat en pannen nodig. In mijn geval heb ik gebruik gemaakt van een 4 liter en 2 stuks 6 liter huishoud rvs pannen. Het is belangrijk je te verdiepen in de totale brouwvolgorde. Als je dit goed in kaart hebt gebracht voorkom je dat je tijdens het brouwen fouten maakt of dat een essentieel stuk ‘gereedschap’ ontbreekt. Het mag niet zo zijn dat je bijvoorbeeld na het maischen niet kunt filtreren!

Het uitmaischen van de wort.
De 3-delen Nugget hop en 1-deel Cascade hop

Het gisten
Na het koken van de wort hou je redelijk heldere zoete wort over. Deze breng je over in je gistingsfles of vat. Nu wordt het echt spannend, gaan de gisten hun werk doen en zetten deze de suikers om in alcohol en Koolzuurgas? Nou zekers, diezelfde avond (17-09-2019) begon het al heftig te pruttelen in de gistingsfles, de gisten doen hun werk! Nu de gistingsfles voor 2 weken met rust laten.

Gistingsfles met waterslot

Het gisten
Dinsdag 1 oktober mogen we bottelen en dan nogmaals 2 weken wachten voordat we eindelijk ons eigen gebrouwen biertje kunnen proeven. Uiteraard komt er meer kijken bij het brouwen van bier dan vermeld in bovenstaande review, echter dan kan ik net zo goed het recept van Brooklynbrewshop hier rechtstreeks kopiëren. In een volgend review beschrijf ik mijn bevindingen van het Hema IPA bier brouw pakket.

Geplaatst op Geef een reactie

Met HTTPS:// veilig bieren en wijnen bestellen

Vandaag hebben we een SSL certificaat verkregen voor onze HTTPS://heangler.nl  Website. Hiermee  creëren we een beveiligde verbinding. Nog een bijkomend voordeel is dat Google websites beloont  met een HTTPS door ze een hogere positie te geven in de zoekresultaten.

Waar staat HTTPS voor? Het staat voor ‘HyperText Transfer Protocol Secure’. Dit is een uitbreiding op het standaard HTTP protocol. Dit HTTP protocol wordt gebruikt om zoekmachines zoals InternetExplorer en Chrome te laten communiceren met een webserver waarop een website gehost wordt. Als deze begint met http:// dan is de verbinding niet beveiligd. Begint het URL met https:// dan wordt alle data veilig versleuteld. Ook herkenbaar aan het ‘gesloten slotje’ in de browser balk. Deze https:// is essentieel bij OnLine banktransacties zoals iDEAL maar ook voor veilige gegevens verwerking in Webshops. “En dat is toch wat je wilt, Online veilig je biertjes en wijnen bestellen”!  

Geplaatst op Geef een reactie

HEANGLER distributeur van BUDELSE bieren

Jongstleden hebben wij wederom de BUDELS brouwerij mogen bezoeken. Op woensdagmiddag 30 togen wij weer naar het landelijk gelegen Noord-Brabantse Budel. Wel op tijd remmen anders schiet je zo door naar België ! Een geweldig kleinschalig familiebedrijf waar 20 bieren worden gebrouwen en waar binnenkort zelfs 2 aan toegevoegd worden. Van laaggiste BIO-pilsner tot hooggiste IPA.