Houdbaarheidsdatum

Wat verteld de houdbaarheidsdatum

Om te beginnen moeten we eerst weten wat een houdbaarheidsdatum ons juist wilt vertellen. Vanuit de overheid is men, ondanks veel protest, verplicht om bieren en andere alcoholische dranken, met een alcohol percentage lager dan 10%, te voorzien van een houdbaarheidsdatum. Maar als je goed naar het etiket van bier gaat kijken, merk je dat er op het etiket ‘ten minste houdbaar tot’ (THT-datum) staat en niet ‘te gebruiken tot’. Deze datum geeft dus aan tot wanneer de kwaliteit van het product gegarandeerd kan blijven, tenminste zolang de fles goed bewaard blijft en nog steeds intact is

De THT-datum is dus vaak gewoon een fictieve datum en kan met een korreltje zout genomen worden, want iedere brouwerij kiest zelf zijn houdbaarheidsdatum. Meer en meer brouwerijen beginnen met het vermelden van een botteldatum, want deze datum vertelt veel meer over het bier.

Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum?

Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak. Zo kan bijvoorbeeld de bitterheid van het bier stilaan verdwijnen met de tijd of kan er een port-achtige smaak waar te nemen zijn bij de zwaardere en donkere bieren.

Verschil in bieren

Afhankelijk van het type bier kan je het ene bier al lang bewaren dan het andere bier. Lichte bieren, waaronder de typische pilsjes, hebben een kortere houdbaarheidsdatum dan zware, alcoholrijke bieren. Ook donkere bieren bevatten meer zuren, waardoor ze langer houdbaar zullen zijn. Je pils zal dus niet meer zo lekker smaken, maar je zult er zeker niet ziek van worden.